България гони двама руски дипломати и иска посолството да се извини за обидни публикации

България гони двама руски дипломати и иска посолството да се извини за обидни публикации
A A+ A++ A

България е обявила двама служители на руското посолство в София за "персона нон грата". Те имат 24 часа да напуснат страната.

Това съобщи прессужбата на Министерството на външните работи, след като по-рано днес прокуратурата обяви, че спецпрокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" са започнали разследване срещу руски дипломат и български генерал от запаса за нерегламентирана разузнавателна дейност.

По-късно от прокуратурата допълниха, че при разследването е установено, че гражданин на Руската федерация с дипломатически имунитет е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност на територията на България. От държавното обвинение уточниха още, че срещу българския генерал от резерва е образувано досъдебно производство за шпионаж и той е привлечен като обвиняем. Издадено е постановление за задържането му за срок до 72 часа.

С друга нота Министерството на външните работи протестира срещу публикации на посолството, които съдържат обидни квалификации спрямо България и нейните съюзници. Конкретни публикации не се посочват, но в понеделник дипроматическата мисия на Москва в София си послужи с израза" евроатлантически подлоги" в профила си във "Фейсбук", описвайки спирането руски сайтове.

Външното министерство настоява обидните текстове да бъдат премахнати и да бъдат поднесени извинения.

Днес говорителят на правителството Лена Бориславова обяви, че руският посланик Елеонора Митрофанова е била поканена да се яви в Министерството на външните работи, за да даде обяснения по случая, но е отказала, като е уточнила, че ще изпрати свой заместник.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници