Сирия напуска Средиземноморския съюз

Сирия напуска Средиземноморския съюз
По оценки на ООН от началото на сблъсъците през март в Сирия са били убити най-малко 3500 души. Снимка:ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирия замразява участието си в Средиземноморския съюз, създаден през юли 2008 г. по инициатива на Франция.

Това решение беше взето в четвъртък, след като Европейският съюз обяви, че ще затегне санкциите върху държавата, съобщи официалната сирийска агенция САНА, цитирана от АФП.

На Съвета на външните министри на държавите - членки на ЕС, стана ясно, че ще бъдат затегнати икономическите санкции върху режима на сирийския президент Башар Асад, който вече осем месеца репресира протестиращите срещу правителството граждани.

Новите мерки ще бъдат насочени към финансовия, петролния и газовия сектор на страната.

В рамките на тази десета серия от санкции ЕС реши да прибави още 11 компании и 12 физически лица в списъка на замразените авоари и забраната за издаване на визи.

Целта е да се „прекъсне достъпът до финанси на режима“, подчерта дипломатически източник, запазил анонимност.

„Сирия прекратява участието си в Средиземноморския съюз в отговор на неоправданите мерки на европейските страни срещу сирийския народ“, се казва в комюнике, публикувано от агенция САНА.

„ЕС предприе серия от мерки, представляващи явно нарушение на суверенитета и вмешателство в сирийските вътрешни работи“, съобщи Сирийската телевизия.

Средиземноморският съюз има 43 държави членки, сред които държавите от ЕС, Турция, Израел и арабските страни, гранични със Средиземно море.

Институцията има амбицията да даде нов тласък на европейско-средиземноморското сътрудничество, започнало в Барселона през 1995 г.

По оценки на ООН от началото на сблъсъците през март в Сирия са били убити най-малко 3500 души.

#Сирия #Европейският съюз #ЕС #Средиземноморския съюз #Франция #Башар Асад #Турция #Израел #Средиземно море #ООН #Барселона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници