Станишев и Зума засилват връзките между България и ЮАР

Станишев и Зума засилват връзките между България и ЮАР
По време на срещата Сергей Станишев запозна Джейкъб Зума с основните приоритети в дейността на ПЕС. Снимка: Livesport.bg
A A+ A++ A

Република Южна Африка е най-силно развитата в икономически и политически аспект африканска страна и заслужава да бъде част от Световния прогресивен форум, работещ под егидата на ПЕС.

Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти и вицепрезидент на Социалистическия интернационал Сергей Станишев при срещата си в Кейптаун с президента на Република Южна Африка и председател на Африканския национален конгрес Джейкъб Зума, съобщиха от БСП.

Станишев покани президента Зума да вземе участие в следващата среща на Световния прогресивен форум, който ще се проведе през пролетта на 2013 година в Бразилия и ще събере лидери от редица държави, сред които и настоящия президент на Бразилия Дилма Русеф.

По време на срещата Сергей Станишев запозна Джейкъб Зума с основните приоритети в дейността на ПЕС.

Лидерът на БСП акцентира върху изработването на ясна икономическа алтернатива, насочена към растеж и заетост – като контрапункт на провежданата от консервативното мнозинство в Европа политика на финансова консолидация и орязване на разходи, посочват още социалистите.

Станишев припомни, че в Южна Африка има голяма българска общност, която неизменно благоприятства за добрите връзки между двете страни и че ще се радва те да станат още по-активни.

„Помним подкрепата, която Африканският национален конгрес получи от БСП в борбата срещу апартейда", заяви от своя страна президентът на Южна Африка.

Джейкъб Зума също изрази желание да се развие сътрудничеството с БСП и България.

#Република Южна Африка #Сергей Станишев #България #ЮАР #БСП #ПЕС #Партията на европейските социалисти #Социалистическия интернационал #Кейптаун #Джейкъб Зума #Бразилия #Дилма Русеф #президент на Бразилия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници