И България се застъпи за руската група „Пуси Райът"

И България се застъпи за руската група „Пуси Райът"
Трите момичета от "Пуси Райът" можеха да получат по 7 години затвор за анти-путинските си и анти-религиозни прояви. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

След като неизвестни активисти вече оказаха „подкрепа" на руската женска пънк група „Пуси Райът" (Pussy Riot), като сложиха качулки на фигурите от Паметника на Съветската армия в София, в неделя за групата се застъпи и българското външно министерство.

„Разочаровани сме от непропорционалната по тежест присъда срещу Надежда Толоконикова, Мария Альохина и Екатерина Самусевич от руската група „Pusy Riot". Изкуството търси провокация, но това не може да бъде повод за наказателна репресия. Свободата на изразяване е основна ценност на демократичните общества", обяви в изявление говорителят на МВнР Весела Чернева по повод двегодишните присъди за членовете на „Пуси Райът", които бяха обявени в петък за хулиганство, макар мнозина да смятат, че те са за антипутински прояви.

В петък съдът в Москва призна Мария Алехина (22 г.), Надежда Толоконникова (30 г.) и Екатерина Самуцевич (24 г.) за виновни в хулиганство и „подстрекаване към религиозна омраза" заради вандалско поведение в храма „Христос Спасител" в Москва, където отслужиха т.нар. „молебен" срещу Владимир Путин.

На 21 февруари пет активистки на пънк групата пристигнаха в големия православен храм, сложиха си маски и побегнаха към амвона, където присъствието на странични граждани е забранено.

Момичетата включиха звукозаписна апаратура и „отслужиха" своя молебен.

Видеото беше качено в интернет и предизвика голям обществен резонанс.

#молебен #Владимир Путин #съд #Русия #Москва #затвор #Пуси Райът #Pussy riot #Весела Чернева #МВнР #Министерство на външните работи #Паметник на Съветската армия #паметник #София #Група Човеци #Creative Destruction #Пуси Райът #Pussy riot

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници