България ще се сдобие с карта на ромските гета през 2013 г.

България ще се сдобие с карта на ромските гета през 2013 г.
Основен проблем за децата в тези групи е достъпът до образование. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Експерти картографират гетата, в които живеят най-маргинализираните общности сред етническите малцинства в страната, заяви зам.-социалният министър Валентина Симеонова.

Парите идват по проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", а бенефициент е Министерството на труда и социалната политика.

Картата на гетата ще е готова до края на март 2013 г., уточниха експерти по проекта, цитирани от БТА.

Проектът е започнал през август 2011 г. и ще приключи през октомври 2013 г.

Основните цели са оценка на „досегашните публични политики и добри практики" за интеграция на маргинализираните общности и идентифициране на тези хора сред етническите малцинства.

В проекта ще се включат 700 души от шест национални ведомства от общините и от неправителствения сектор.

До 264 общини в страната са изпратени анкетни карти, в които питат кметовете колко са хората в тези маргинализирани групи, какви са им основните проблеми и с какви пари могат да бъдат решени.

Анкетните карти трябва да бъдат върнати в социалното министерство до 5 октомври тази година.

Основен проблем за децата в тези групи е достъпът до образование. Почти всички деца от малцинствените групи имат формално личен лекар, но друг е въпросът дали наистина те получават медицинска помощ, посочи зам.-министър Валентина Симеонова.

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-сериозният проблем с човешките права в България, се казваше в доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в страната ни през 2011 г.

Преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че незаконните гета в София ще бъдат съборени. Живеещите в тях роми ще трябва да се приберат по родните места.

Европейският съд по правата на човека обаче излезе на 24 април с решение, по чиято сила забранява на България да превръща ромите в бездомници.

Решението бе срещу действията на Столичната община по изселването на ромите от „Баталова воденица".

#Валентина Симеонова #карта #ромски гета #ромско гето #роми #ЕС #образование #малцинства #Йорданка Фандъкова #„Баталова воденица" #човешки права

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници