Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

БГНЕС

A A+ A++ A

В града, в който гръмва първата пушка за Априлското въстание - Копривщица, 148-ата годишнината от избухването на въстанието се отбелязва със спектакъл, пресъздаващ събитията от 20 април 1876 година.

В Клисура започва възстановка под надслов "Клисура въстана втора, но изгоря първа". В нея участват самодейци и членове на Националното дружество "Традиция" от цялата страна, обяви пред БНР Христина Калчева, уредник и временен директор на Историческия музей в града.

"Възстановката се прави в центъра, Конакът е бил на мястото на сградата на църквата, сградата на кметсво Клисура е построено на мястото на едно от училищата. Изпробването на Черешовото топче става на хълм Шайковица", каза тя.

В Панагюрище се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Тържествата започнаха от Историческия музей с изнасянето на Светините на април 1876-а година.

Десетки жители и гости на Панагюрище се включиха в литийното шествие, което пренесе Светините от април 1876-а година до мястото, където е обявено Априлското въстание.

На площад "29-ти април" бе извършен ритуалът по издигането на националното знаме.

Кулминацията на тържествата е тази вечер с националния митинг-заря, който програма "Хоризонт" на БНР ще предаде пряко в 20.30 минути.

#Копривщица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите