Два слаби вторични труса регистрирани в Пернишко

Два слаби вторични труса регистрирани в Пернишко
В пернишкото село Дивотино повечето домове са с паднали комини, потрошени покриви и напукани стени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Две слаби вторични земетресения са регистрирани в Пернишко през нощта срещу петък.

По данни на Сеизмологичния център към БАН в 1:49 часа е регистрирано земетресение с магнитуд 2,5 по Рихтер.Епицентърът е бил на 20 километра югозападно от София, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В 23:30 в четвъртък също е имало слаб трус с магнитуд 2 по Рихтер.

И двете земетресения не са нанесли щети.

В четвъртък силен вторичен трус разлюля отново района на Перник и София в 00:59 ч. Той е бил с магнитуд около 4. Трусът е усетен в Благоевград, Самоков, Кюстендил и Монтана. Епицентърът е бил на 22 км от София и 5 км от Перник.

Това е поредният вторичен трус след земетресението с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер през нощта на 22 май. Сеизмолози предупредиха, че леки вторични трусове може да има още седмица.

Късно вечерта в четвъртък в пернишкото село Дивотино бяха докарани фургони за хората, чиито домове са необитаеми след силния трус на 22 май. Селото е най-засегнатото в областта от силното земетресение.

Очаква се днес там да бъдат разрушени напълно две от къщите. Те са потенциално опасни след трусовете. В Дивотино почти няма къща без материални щети. Повечето домове са с паднали комини, потрошени покриви и напукани стени.

„Разпоредили сме - всички налични полицейски патрули, когато има подобно земетресение, с включени светлини и по мегафони да съобщават официалната информация, която ще се издава от Института по геофизика на БАН," обяви в четвъртък премиерът Бойко Борисов.

#земетресение #Перник #вторичен трус #Бойко Борисов #БАН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници