България: Преразпределението на бежанците е временно решение

България: Преразпределението на бежанците е временно решение
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министерският съвет одобри позицията на България за участие в извънредното заседание на Европейския съвет, посветено на кризата с бежанците. Българската страна ще бъде представлявана от министър-председателя Бойко Борисов.

Позицията на България: "Приемането на механизъм за релокация като отговор на кризисна ситуация е временно решение. Необходимо е намирането на трайно и солидно решение, с което да се ограничи натискът по външните граници и произтичащата от това вторична миграция. ЕС трябва приоритетно и в спешен порядък да работи заедно със своите партньори за стабилизиране на държавите на произход и подпомагане на държавите на транзит. Турция като директен съсед на ЕС е ключова страна и ЕС следва да обмисли спешни мерки за подпомагане способностите на Турция за прием на бежанци".

Заседанието се свиква днес следобед. На него ще бъдат обсъждани единствено въпроси, свързани с миграцията.

Европейският съвет се провежда непосредствено след вчерашното извънредно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, в което участва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На него беше гласувана релокацията на 120 000 лица в явна нужда от закрила.

#България #преразпределение #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници