Топлото в София ще поевтинее със 7 на сто, обещават от КЕВР

Топлото в София ще поевтинее със 7 на сто, обещават от КЕВР
A A+ A++ A

В София с над 7 на сто, във Враца и Разград с над 4 процента, а във Велико Търново - с над 3 на сто - това са плановете за поевтиняване на парното и топлата вода в предстоящите месеци, след като енергийният регулатор се ориентира към 14 на сто по-ниска цена на синьото гориво.

Единствено в Пловдив ще има минимално увеличение с под 1 процент.

В повечето градове тарифите ще поевтинеят от началото на октомври. Решението за всички цени ще бъде взето на 30 септември.

Поевтиняването на парното не е пропорционално на това при газа, защото от КЕВР си оставят резерви за поскъпване на синьото гориво през зимните месеци.

"Оставяме буфер, който е необходим, предвид обстоятелството, че навлизаме в отоплителен период, в който по традиция досега цената на природния газ има движение нагоре. Това може би няма да се случи в следващите три месеца, но като комисия сме задължени да се предпазим от подобен риск", обясни председателят на регулатора Иван Иванов.

Намаление на цената на природния газ може да даде възможност за поевтиняване и на тока, произведен от топлофикациите. Дали това ще се отрази върху цялостната цена на електроенергията за бизнеса ще стане известно в края на октомври.

До 28 септември топлофикациите могат да внасят свои становища по предвидените промени, които са в резултат на промяната в цената на природния газ.

По думите му Иванов обстановката в Близкия и Среден изток е непредсказуема, което много често досега е водело до поскъпването на цената на суровия петрол и газ на международните пазари. "Не трябва да допуснем в края на това тримесечие да се окажем в ситуация, в която да търсим възможност за компенсиране на повишаването на цената на природния газ", коментира той.

По повод намалението с 5 лева на добавката за ток, произведен по високоефективен начин, Иванов каза, че се очаква икономията за НЕК от изкупуването му да бъде около 25 млн. лева. Дали това ще се отрази върху добавката "Задължение към обществото" и с колко КЕВР ще реши в края на октомври, когато изтича тримесечният период след определяне на новите цени на тока.

#парното #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници