Приеха промените в Конституцията със 184 гласа

Приеха промените в Конституцията със 184 гласа
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът прие на първо четене промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа, със 184 гласа. Против бяха 34 депутати, а осем се въздържаха. Изненадващо всички 9 народни представители от "Атака" гласуваха "за" промените. 

Всички 8 "въздържали се" са от парламентарната група на АБВ, която даде и един глас в подкрепа на реформата. 

Измененията в основния закон ще се движат по "бързата процедура".

Проектът  внесен в края на лятната сесия на парламента от 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ, съдържа текстовете, регламентиращи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на инспектората на съвета.

Съдийската колегия ще се състои от 13 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, 6 членове, избрани от общото събрание на съдиите, и 5 членове, избрани от Народното събрание. Записано е прокурорската колегия да има 12 членове, в това число главният прокурор, 4 членове, избирани от общото събрание на прокурорите, един, избиран от общото събрание на следователите и 6, избирани от Народното събрание.

При дебатите в пленарна зала ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и "Български демократичен център" заявиха, че стоят зад промените в Конституцията и ще ги подкрепят на първо четене. От АБВ обявиха, че ще гласуват "въздържал се", с изключение на председателя на групата, който с гласа си "за" ще даде символичен знак за подкрепа на промените в Конституцията и готовност за участие в по-нататъшното им подобряване.

Председателят на групата Борислав Борисов обяви, че са "за" конституционна реформа в първите два пункта на проекта, но "против" политическата квота да е равна на тази на професионалистите. По думите му това води до влияние на политиците над професионалистите .

От ДПС също смятат, че трябва да се гарантира превесът на магистратите и в колегията на прокурорите и следователите. От движението призоваха на второ и трето четене в най-спорния параграф да се прокламира категорично независимостта на съдебната власт и по отношение на съда, и по отношение на прокуроратурата и следствието.

От "БСП лява България" заявиха, че няма да подкрепят измененията и отбелязаха, че промяната в Конституцията се прави от едно несигурно мнозинство. По думите на Михаил Миков промените в Конституцията няма да доведат до по-добро управление на съдебната власт.

От "Атака" не се изказаха по време на дебата. 

#Конституцията #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници