Би Би Си: Единството на ЕС е застрашено повече от всякога.

Би Би Си: Единството на ЕС е застрашено повече от всякога.
A A+ A++ A

Единственото на ЕС е застрашено заради бежанската криза повече от всякога, заключи Би Би Си в обзор на реакциите след вчерашното решение на вътрешните министри за разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция.

Показахме, че можем да бъдем отговорни и солидарни - така френският президент Франсоа Оланд коментира снощното решение. Чешкият му колега изказа обратното мнение: Само бъдещето ще покаже каква грешка бе това, заяви Милош Земан.

Освен Чехия, срещу решението за задължителни квоти гласуваха министрите от Унгария, Румъния и Словакия.

Латвийският министър подкрепи споразумението, но броени часове по-късно стотици негови сънародници изразиха възмущението си по улиците на Рига.

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с „диктата“ от Брюксел, и заплаши, че ще „блокира“ днешната среща на правителствените ръководители.

Според АФП гласуването на вътрешните министри е влошило допълнително отношенията в съюза, вече обтегнати заради гръцките дългове.

В същото време представител на ООН предупреди, че разпределянето на 120 хиляди души няма да е достатъчно за стабилизиране на ситуацията и че в скоро време това число ще трябва да бъде значително увеличено, предвид рекордния наплив от мигранти през Средиземно море.

#ЕС #бежанската криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници