Депутатите гласуват днес конституционните промени за съдебната власт

Депутатите гласуват днес конституционните промени за съдебната власт
A A+ A++ A

Промените в конституцията, свързани със съдебната власт, ще бъдат гласувани днес в Народното събрание. За приемането им на първо четене ще са необходими поне 160 гласа.

Проектът, внесен в края на лятната сесия на парламента от 180 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ, съдържа текстовете, регламентиращи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска, създаването на възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд и засилване на ролята на инспектората на съвета.

Промените предвиждат съдийската колегия да има 13 членове - 6 избирани от общото събрание на съдиите и 7 от Народното събрание. Записано е прокурорската колегия да има 12 членове, в това число главният прокурор, 4 членове, избирани от общото събрание на прокурорите, един, избиран от общото събрание на следователите и 6, избирани от Народното събрание.

Заседанията на пленарния състав ще се ръководят от министъра на правосъдието. Въвеждат се и нови правомощия на инспектората към Висшия съдебен съвет. Той ще прави проверки за конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи.

Въпросът днес е дали на първо четене в пленарната зала законопроектът ще събере 180 гласа или по-малко.

Съгласно приетите правила на първо четене промените в конституцията ще бъдат гласувани по принцип изцяло, те ще смятат за приети, ако за тях гласуват три-четвърти от народните представители или минимум 180 депутати. Срокът тогава между първо и второ четене ще е кратък, дори в рамките на две седмици. Ако това не стане, но все пак гласувалите са 160, предложенията между първо и второ четене ще се правят най-малко след два месеца.

 

#Промените в конституцията #съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници