В Брюксел отново спорят дали да е задължително приемането на бежанци

В Брюксел отново спорят дали да е задължително приемането на бежанци
A A+ A++ A

На извънредна среща в Брюксел министрите на вътрешните работи от Европейския съюз отново ще обсъждат на извънредна среща в Брюксел разпределянето на 120 хиляди бежанци между държавите членки. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще представя нашата страна, съобщи БНР.

Основният спор остава дали настаняването на бежанците да бъде задължително или доброволно.

Формално схемата може лесно да се превърне в европейски закон, защото трябва да се гласува с квалифицирано мнозинство без правителствата да имат право на вето. Ротационното председателство на Люксембург предпочита да намери консенсус, вместо силово да налага решението на несъгласните Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния и други, за да няма политически разрив в европейското единство.

Поради тази причина се очаква приемането на компромисен вариант, при който ще отпадне задължителният характер на квотите, предлагани от Еврокомисията, съобщиха дипломатически източници. По същия начин вече се постигна договорка за доброволен прием на 40 хиляди бежанци от Италия и Гърция.

Така няма да се създава прецедент, с който Еврокомисията да иска автоматичен прием на все повече мигранти в бъдеще въз основа на вече приетите квоти.

България също е против постоянна схема за квоти, но е съгласна еднократно да участва в извънредната операция по разпределянето на 120-те хиляди души. В първоначалното предложение българската квота предвижда 1,33% от общия брой или 1600 бежанци за настаняване у нас. Тя до момента не е оспорена от София.

Всички квоти обаче може значително да се променят, защото Унгария отказва да бъде възприемана като "страна на първа линия“ както Гърция и Италия. Така от сметките отпадат 54 хиляди бежанци за преместване от Унгария и не е ясно откъде ще се вземе този брой за да се постигне целта от 120 хиляди.

Очаква се да отпадне и текстът за финансова санкция при отказ от прием на бежанци. Официално ЕК продължава да твърди, че без принудителни квоти разпределението няма да е ефективно. Ако и днес няма резултат, въпросът ще бъде обсъден в сряда от лидерите от ЕС, които се събират на неформална среща в търсене на изход от бежанската криза.

Според дипломатически източници, цитирани от изданието "Политико", няма да се наложи въвеждането на задължителни критерии за това колко на брой търсещи убежище хора да приема всяка страна.

#Брюксел #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници