Ирина Бокова: Европа трябва да бъде много по-състрадателна спрямо бежанците

Ирина Бокова: Европа трябва да бъде много по-състрадателна спрямо бежанците
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Без съмнение Европа трябва да бъде много по-състрадателна спрямо бежанците. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в предаването „120 минути” по бТВ.

„Това е една огромна трагедия за тези хора. Тези хора не бягат от добро, не бягат от хубаво. Никой не би напуснал просто така дома си, семейството си”.

По думите и Европа, от една страна, трябва да участва по-активно в усилията за разрешаване на конфликта, а от друга страна трябва да бъде много по-състрадателна. "Все пак историята на Европа също е история на бежанци, на бежански вълни", каза Бокова.

Според нея фактът, че тези хора бягат към Европа, а не към други места, показва голямата стойност на европейските ценности.

„Продължавам да вярвам, че това, което днес става в света не е сблъсък на цивилизациите в този смисъл, в който си мислим – сблъсък на религии, различни култури. Мисля, че в момента по-скоро имаме сблъсък между тези, които вярват в диалога между културите, толерантността и в това, че можем да живеем заедно, независимо дали са християни, мюсюлмани, будисти, които наистина смятат, че човечеството е едно в своето разнообразие и тези, които не вярват в това. Мисля, че там е сблъсъкът”, отбеляза Бокова. 

Във връзка с „Ислямска държава” генералният директор на ЮНЕСКО коментира, че ИДИЛ са малцинство на фона на милионите, дори милиарди, мюсюлмани, християни и другирелигиозни общности, които не възприемат такава идеология и подход.

„Наистина т.нар. „Ислямска държава” се зароди в един период на конфликти, но мисля, че като основа на това, което се случва, има и други причини. Липсата на диалог между отделните общности в Ирак, Сирия, сектаризмът, който се появи, са до голяма степен в основата на това, заедно с неинтегрирането и социалното недоволство”, каза още Ирина Бокова.

По повод кандидатурата й за генерален секретар на ООН, Бокова отново заяви, че е рано, но все пак благодари за подкрепата, която получава от управляващите у нас.

#Ирина Бокова #Европа #бежанци #ислямска държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино