България официално затваря границите си за бежанци

България официално затваря границите си за бежанци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов заяви днес в Созопол, че страната е затворила официално границата си за нелегални мигранти, но всеки, който иска да премине границата съгласно закона, ще бъде пропускан. Той пристигна по черноморието за официално откриване на пречиствателната станция край курортния град.

"В сряда имаме извънреден съвет. Положението с бежанците е трагедия. Бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, бият се, агресията ескалира. Ситуацията в Европа е тежка. Виждате в другите държави какви конфликти се случват, вече толкова ранени и то невинни хора", заяви още Бойко Борисов, цитиран от OFF News.

"Цяла нощ с Румяна Бъчварова и главния секретар, който съм пратил на границата, имаме непрекъсната връзка с турските колеги. Жандармерията и полицията държат бежанците на 40 км от границата и не ги пускат да влязат. Пускат само колите и камионите“, добави министър-председателят.

"Всеки, който е на българска и европейска територия, трябва да е абсолютно наясно, че спазва правилата точно така, както всички нас, както важи за един български гражданин", заяви Меглена Кунева днес в Добрич. "Правилата в нашите страни важат за всички. Ако този сигнал не се разбере от хората, които търсят убежище, това няма да е добре за никой. Правилата са за всички, за да може да издържат".

Кунева посочи, че има значение от каква страна идва бежанецът, защото в Косово например не се води война.

"От там бежанци не можем да приемаме", категорична е Меглена Кунева. По думите й, важен е списъкът на сигурните страни и начинът, по който Европа ще връща хора, потърсили убежище. 

"България категорично няма да приеме да бъде буферна зона, в която да се разполагат регистрационни центрове за бежанците, каквито гласове се чуват от някои европейски държави. Aко България беше член на Шенгенското пространство подобен въпрос изобщо не би съществувал," заяви още вицепремиерът.

Служители на дирекцията "Жандармерия" в МВР и на Областната дирекция на полицията в Хасково се включват в охраната на българско-турската граница и на ГКПП "Капитан Андреево" в помощ на граничните полицаи. 

В подкрепа на "Гранична полиция" са командировани около 20 жандармеристи от страната с четири специализирани автомобила и 15 полицаи от областната дирекция със седем автомобила.

#България #Бойко Борисов #мерки #бежанци #мигранти #нелегални #Меглена Кунева #Румяна Бъчварова #жандармеристи #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници