Бъчварова е положително настроена към използване на дронове за видео наблюдение

Бъчварова е положително настроена към използване на дронове за видео наблюдение
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

“Използването на безпилотни летателни апарати, като дронове, които се задвижват дистанционно или се предвиждат по предварително зададен маршрут осъществявайки видеонаблюдение в реално време ще окаже положително влияние на работата на полицейските органи по разкриване на престъпления от една страна, а от друга – ще има и превантивна функция”.

Това посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на писмен въпрос на депутат, предаде БГНЕС. Към момента обаче МВР има право по закон да използва единствено хеликоптери “за изпълнение на задачи от въздух”.

Бъчварова уточнява, че до момента възможността за използването на дронове за борба с престъпността не е обсъждана в работни групи, както и не е изготвяна промяна на нормативната уредба в тази посока.

“Използването на безпилотни летателни апарати от страна на полицейските органи ще окаже положително въздействие върху противодействието на престъпността и опазването на обществения ред и ще доведе до повишаване на качеството на полицейската дейност, но същевременно използването им следва да става на база на правна регламентация, в която категорично да бъдат определени условията и реда за употребата им, с цел недопускане нарушаването на правата на българските граждани”, отбеляза Румяна Бъчварова.


#Румяна Бъчварова #дронове #полиция #МВР #обществен ред

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници