Конституционният съд отказа да се занимава с промени в Конституцията

Конституционният съд отказа да се занимава с  промени в Конституцията
A A+ A++ A

Конституционният съд отказа да допусне за разглеждане двата въпроса на депутати, свързани с проекта за промени в Конституцията, съобщава "Правен свят".

Според 10 от членовете на КС предварителното питане за предстоящите изменения в основния закон е недопустимо. На обратното мнение са били само Пламен Киров и Борис Велчев.

След отказа на КС да се произнесе предварително по готвените изменения вече няма причина парламентът да бави процедурата по приемането им. Единственият мотив за евентуално изчакване може да бъде становището на Венецианската комисия, което бе поискано от парламента.

Въпросите, които формулираха депутатите бяха:

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационните въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията.

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

#Конституционният съд #Конституцията #промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници