Европарламентът преразпределя днес 120 хиляди бежанци от Гърция, Италия и Унгария

Европарламентът преразпределя днес 120 хиляди бежанци от Гърция, Италия и Унгария
A A+ A++ A

Европейският парламент ще гласува днес извънредното предложение за преразпределяне на 120 000 търсещи убежище от Гърция, Италия и Унгария.

Резолюцията има само консултативна роля, но вотът беше предсрочно организиран, за да се спази процедурата преди извънредната среща на вътрешните министри от ЕС във вторник.

От тяхното решение зависи влизането в сила на квотната система.

На предишното си заседание в началото на седмицата правителствата не постигнаха консенсус, защото някои искат квотите да са доброволни, а не задължителни.

Най-влиятелната група на Европейската народна партия не иска пълното отпадане на Дъблинския регламент, каза в интервю за БНР германският евродепутат Моника Холтмайер. Постоянният квотен механизъм за честно разпределение на бежанци обаче е в интерес на всяка една държава, обясни тя:

"Може, например, да се случи друга криза в източна Европа и милиони хора да дойдат там. Тогава внезапно България, Румъния и Полша могат да поискат помощ от останалите страни от Европейския съюз. Какво би се случило тогава, ако Италия реши да им откаже? Това също няма да е приемливо за нас", обяснява Холтмайер.

Очаква се евродепутатите да одобрят с голямо мнозинство плана на Европейската комисия за вътрешно разпределение на бежанците.

 

#квотите #Европейският парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници