Военната прокуратура повдигна нови обвинения на ген. Шивиков

Военната прокуратура повдигна нови обвинения на ген. Шивиков
A A+ A++ A

Военноокръжната прокуратура е повдигнала нови обвинения за присвояване и за злоупотреба със служебно положение на ген. Димитър Шивиков в качеството му на командир на „61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово, съобщава "Фокус".

Към първоначалното обвинение за неправомерното ползване на труда на четирима негови подчинени за ремонт на собственото му жилище са добавени още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт, за които са повдигнати обвинения по чл. 387 ал.3 вр. с чл. 26 от НК.

Обвиненията срещу Димитър Шивиков, който наскоро се кандидатира за кмет на Карлово, са  за различни периоди, като най-сериозното е за случай с давност от преди пет години – присвояване на международна помощ за Афганистан, докато Шивиков е бил командир на българския контингент там.

През 2010 г. ген Шивиков е бил Национален командир на 18–ти контингент от въоръжените сили на България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни стабилизиращи сили в Афганистан“. На всеки национален контингент е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. Имуществото не е било раздадено с тази цел, като командирът на контингента е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив по разпореждане на ген. Шивиков са пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 броя топки и 18 бр. походни легла.

Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“ като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.

Шивиков обясни пред БТА, че по негово предложение и със съгласието на военнослужещите от мисията много малка част от помощта се връща в България, за да се даде на домовете за деца, лишени от родителска грижа, в Брацигово, Асеновград и Калофер. Според него обаче някой предварително е "докладвал" на службите в България, товарът е посрещнат от "Военна полиция", описан е отново и е върнат в Афганистан.

Останалите престъпления, описани от прокуратурата, са свързани с безвъзмездно предоставяне на техника и съоръжения на общината в Карлово и на местното ловно-рибарско дружество.

Един от тях - на 17 и 18 май 2014 г. в община Карлово било организирано тържество от местно значение „Ежегоден мотокрос“ на мотописта в село Васил Левски. Един ден преди тържеството ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили и електроагрегат, които да се използват за тържеството. Устно е разпоредил 9 военнослужещи да участват в мотокроса като група за охрана на използваното войсково имущество и група за извозване на материалните средства.

Друг пример - през лятото на 2014г., след устна молба на представител на Сдружение „Ловно – рибарско дружество“ - Карлово, ген. Шивиков разпоредил на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители на „ 61-ва Стрямска механизирана бригада“- Карлово да извършат с необходимата техника строително–ремонтни дейности в Ловен парк - гр. Карлово. С личния труд на военнослужещите и техниката на бригадата били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма, бетонова пътека към нея. Монтирани били седалки на футболното игрище и била изградена предпазна ограда към него в Ловен парк- град Карлово.

 

#обвинения #кмет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници