Първият битов потребител на ток на свободния пазар у нас е губещ

Първият битов потребител на ток на свободния пазар у нас е губещ
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първият битов потребител на електроенергия на свободния пазар у нас понася загуби. Това съобщи на специална пресконференция онлайн платформата за избор и смяна на доставчик на ток energienpazar.bg, предаде 3eNews.

Именно тя бе инициатор за излизането на първия битов потребител на свободния пазар през юни. Тогава собственикът на сайта Виктор Гърбев, който бе клиент на ЧЕЗ премина всички стъпки за смяна на доставчика и успя да сключи договор с друг такъв. Процесът тогава отне 9 седмици.

Равносметката два месеца след това показва, че вместо да се намали, сметката за ток на предприелия експеримент собственик е нараснала, макар и с малко. 

Причината за по-високите сметки  е системата на ценообразуване, влязла в сила след 1 август 2015 г. и в частност на новото преразпределение на добавката „задължение към обществото“. Тази добавка включва цените от зелената и кафява енергия (когенерации).

Припомняме, че преди 1 август бизнесът плащаше такса „задължение към обществото“ от 18,93 лв. За Мвтч. В новия ценови модел и след промяната на енергийния закон КЕВР подготви нов вариант за цените на тока, като в него изравни такса задължение към обществото за бита и бизнеса се изравни на 38 лв.за Мвтч. 

В резултат на това по-справедливо разпределение на разходите за момента на регулирания пазар за битовите потребители условията са по­-изгодни, като цените за населението на крайните снабдители ЧЕЗ и EVN бяха намалени с до 2%, а само на Енерго-Про леко се повишиха. 

"Причината да няма положителен ефект от смяната на доставчика при битовия потребител е, че цената на регулирания пазар за битовите потребители е субсидирана от цената за бизнеса ниско напрежение", коментира енергийният експерт и преподавател в СУ „Климент Охридски“ Атанас Георгиев. 

Георгиев изтъкна като причина и факта, че системата все още трупа дефицити, а това се отразява в частност на свободния пазара на електроенергия. 

Пълният текст можете да прочетете ТУК.

#първият #ток #свободен пазар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници