Световните сили преговарят с Иран за ядрената му програма

Световните сили преговарят с Иран за ядрената му програма
На Босфора водещият преговорите от иранска страна Саид Джалили (вдясно) ще се изправи пред световните сили, които диктуват политиката. Снимка: АФП
A A+ A++ A

След 15-месечна пауза разговорите за спорната ядрена програма на Иран се възстановяват в събота на ключова среща в турския град Истанбул.

Дискусията между Иран и страните от т. нар. шесторка на световните сили - САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия, вече е започнала, предаде „Фокус”, позовавайки се на АФП, която цитира европейски дипломатически източници.

Срещата има за цел да намали опасенията, че иранската програма е устремена към създаване на атомно оръжие. Тя се определя като последен шанс за предотвратяване над атаки над атомни обекти в Иран.

През януари 2011 г. дискусиите между Иран и шесторката на Китай, САЩ, Франция, Великобритания, Русия и Германия внезапно се натъкнаха на неуспех в съгласуването на дневния ред.

Държавите от Г8 призоваха Иран да започне „конструктивен и сериозен диалог”.

„Настойчивият отказ на Иран да се придържа към поетите задължения и да спазва изискванията в резолюциите на Международната агенция за атомна енергия е причина за сериозна загриженост,” се посочва в изявление на външните министри от страните в Г8 след срещата им в четвъртък.

Преди съдбоносните разговори Иран, заяви, че е „разочарован и обезкуражен” от западните коментари за ядрената програма.

„Досега иранската делегация намира за разочароваща и обезкуражащава западната позиция, както беше изразена на срещата Г-8 в четвъртък и както беше изразена в медиите,” съобщи анонимен източник, близък до иранската делегация в Истанбул.

САЩ отново поискаха Иран незабавно да спре обогатяването на уран. Техеран обаче упорито твърди, че програмата му има мирни цели, въпреки обвиненията, че работи върху атомна бомба.

Зам.-минситърът на външните работи на Русия Сергей Рябков подчерта в навечерието на срещата, че различията между Иран и световните сили, които преговарят за иранската ядрена програма, не трябва да бъдат „засилвани".

”Искаме да бъдем конструктивни и не искаме да засилваме различията,” заяви дипломатът след двустранните разговори колегите си от Иран и Китай.

Сергей Рябков определи премахването на санкциите на ООН и Запада върху Иран като „финалната дестинация в близкото бъдеще" на преговорите на Иран с шесторката.

Преди срещата страната-домакин Турция обяви, че не възнамерява да прекъсва енергийните контакти с Иран.

„Иран е един от основните доставчици на петрол за Турция. Миналата година внесеният от Иран петрол възлиза на над 50% от общия обем на купения петрол. През тази година показателят няма да е под 40%. Анкара ще продължи да купува петрол и природен газ от Иран, независимо от въведените от Запада санкции срещи Ислямската република”, каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Чрез срещата в Истанбул в събота, повече от година след прекратяването на диалога между Иран и световните сили, амбициозните цели за великите сили са преди всичко да се възстанови доверието и да се положи основата на бъдещи преговори с Техеран, коментира френският вестник „Монд”.

Досега диалогът не е бил в състояние да бъде задвижен близо десет години след вдигането на завесата около ядрената програма на Иран.

Този път съгласието за мястото на срещата не е било лесна задача, тъй като Иран иска „да накаже” Турция за позицията й срещу сирийския президент Башар Асад.

На Босфора водещият преговорите от иранска страна Саид Джалили ще се изправи пред петимата диктуващи политиката, водени от върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Световните лидери споделят единна позиция за целите, но значително се различават относно тактиката, която да приложат за решаване на проблема, пише още „Монд”.

Всички те са съгласни да призоват за предотвратяването на сдобиването на Иран с ядрено оръжие, което е в противоречие с Договора за неразпространение на ядрено оръжие и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

#Иран #Техеран #Турция #Истанбул #ядрена програма #шесторка #САЩ #Китай #Русия #Великобритания #Франция #Германия #газ #Катрин Аштън #Европейски съюз #Международна агенция за атомна енергия #МААЕ #Съвет за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници