Никола Саркози призна, че „не си е врял носа във Фукушима”

Никола Саркози призна, че „не си е врял носа във Фукушима”
Dа се твърди, че в резултат на Фукушима трябва да затворим централата „Фесенхайм” в Алзас е изключителен абсурд, категоричен е Никола Саркози. Снимка: turquie-fr.com
A A+ A++ A

Френският президент Никола Саркози призна, че не е посещавал Фукушима при визитата си в Япония след миналогодишното цунами, въпреки че тогава каза, че го е направил.

Опонентът на настоящия президент в предизборната надпревара Франсоа Оланд постави под съмнение твърдението му, че е посетил областта, в която изтече радиация след аварията в АЕЦ „Фукушима" след цунамито, предизвикано от силното земетресение през март 2011 г.

„Аз не съм инженер, нямаше нужда да си вра носа в положението във Фукушима,” заяви Никола Саркози пред телевизия I-tele, предава БГНЕС.

Бъдещето на френската ядрена индустрия се превърна в основен проблем на предизборната надпревара. Социалистите обещаха да намалят зависимостта на Франция от ядрената енергия за електричество от 75% на 50% до 2025 г.

Дясноцентристката партия на Никола Саркози Съюз за народно движение обаче твърди, че ядрената индустрия е добра за страната от икономическа гледна точка, тъй като създава работни места и износ наред с чиста, надеждна електрическа енергия.

Миналия петък Саркози заяви на митинг в Нормандия, че е посетил Фукушима с тогавашната министърка на екологията Натали Косюско-Моризе.

Във вторник обаче Франсоа Оланд, който е кандидат на социалистите за предстоящите президентски избори, обвини настоящия президент в лъжа.

„За първи път в историята на Републиката настоящ кандидат говори за пътуване, което никога не е правил. Той е бил пионер във всичко. Дори в пътуване, което не е правил,” заяви Франсоа Оланд.

„Отидох в Япония с Натали Косюско-Моризе, срещнах се с представители на японските власти, обсъдих с японския премиер положението във Фукушима и Натали Косюско-Моризе отиде там”, призна обаче президентът Никола Саркози и изтъкна, че обвързването на случилото се във Фукушима с дебата относно ядрена централа във Франция е абсурдно.

„Аз просто казах, че случилото се във Фукушима не е ядрен инцидент, това беше цунами с вълна, която достигна 42 метра височина и извади от строя охладителните системи. И да се твърди, че в резултат на Фукушима трябва да затворим централата „Фесенхайм” в Алзас според мен е изключителен абсурд,” категоричен е Никола Саркози.

Това не е първият подобен гаф на Саркози. През 2009 г. той публикува своя снимка във Фейсбук до Берлинската стена и написа, че е участвал в разрушаването й. Снимката беше датирана от „9 ноември 1989 г.", но авторът й заяви, че снимката е направена на следващия ден.

#Никола Саркози #президент #Франция #президентски избори #Фукушима #Цунами #ядрена енергия #Япония #Франсоа Оланд #Натали Косюско-Моризе #АЕЦ „Фукушима"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници