Предлагат комплексни мерки срещу кражби на фирми и измами с имоти

Предлагат комплексни мерки срещу кражби на фирми и измами с имоти
A A+ A++ A

Експерти предлагат да се въведе по-тежка форма за валидност на някои актове, подлежащи на вписване в Търговския регистър – промяна на управителни органи на търговски дружества, договори за продажба на търговски предприятия, вземане на решение за разпореждане с недвижими имоти и др. Евентуално да се обмисли ограничение на кръга на лицата, които могат да поискат вписване.

Това са само част от мерките, около които се обединиха представители на различни институции по време на работна среща в Министерството на правосъдието, посветена на бъдещи промени в законодателството за ограничаване на измамите с имоти и злоупотребите с прехвърляне на дружествени дялове и смяна на управители на фирми.

Заместник-председателят на Върховния касационен съд и председател на търговската колегия Таня Райковска посочи като затруднение прекалената продължителност на съдебното производство по искове за установяване на нищожност или недопустимост на вписванията. Тя предложи да се помисли и за законови промени с оглед скъсяване на сроковете на процедурите, като същевременно те да са съобразени с европейското законодателство.

Участниците в срещата отправиха редица предложения, като изразиха единно становище, че са необходими комплексни мерки чрез промяна в Търговския закон, Закона да търговския регистър и Наредба №32 за служебните архиви на нотариусите и нотариалните кантори.

Експертите взеха решение всяка от ангажираните институции да представи до следващата сряда конкретни предложения, които ще бъдат предмет на обсъждане в работната група в Министерството на правосъдието. За участие в групата ще бъдат поканени и представители на прокуратурата.

 

#Таня Райковска #промени #мерки #фирми #измами #имоти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници