Борисов: Намесихме в „Горубсо" се заради хората

Борисов: Намесихме в „Горубсо" се заради хората
Бойко Борисов пристигна в миньорския град заедно с министъра на финансите Симеон Дянков и икономическият министър Делян Добрев.
A A+ A++ A

Държавата се намеси в казуса „Горубсо-Мадан" само заради хората, заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна в миньорския град заедно с министъра на финансите Симеон Дянков и икономическият министър Делян Добрев.

Сделката с „Горубсо-Мадан" е финализирана. Тя е на стойност 35 млн. лева, уточни премиерът, цитиран от БНР.

„Намесихме се не заради Доган, не заради ДПС, не заради, каквато и да е уговорка, с какъвто и да е човек. Представете си обратния вариант. И този обратен вариант до вчера в 12.30 ч., когато събрах при мен и Париба, и ПИБ, всички банкери, тъй като от 10 ч. бяха при Дянков, след това дойдоха при мен, а Захариев не отиваше да подпише акциите, тъй като синът му спи – 12.30 ч. на обяд, това нямаше да се случи. И затова тези, които ме обвиняват, сигурно има хиляди неща, за които да ни обвинят. Но в случая сме се намесили само заради вас. Обратният вариант беше днес да научите, че просто е приключила концесията и отиваме да чакаме. Искам просто със своето одобрение на това, което сме направили, да ми е чиста съвестта и като гледам новини или чета вестници, че съм направил нещо лошо, да си спомня за вас на тоя площад и да ми е чиста съвестта", заяви премиерът Борисов.

Миньорите са получили заплатите си за месец февруари заедно с осигуровките, каза новият собственик Николай Вълканов.

„От вчера има и ток. Платили сме на ЕВН тока. Днес се правят ремонти на бани, съблекални, столова, така че в първия ден след Великден да влезете на работа в нова обстановка. Имате нови лични предпазни средства, работни облекла, абсолютно всичко, което се полага. Днес пускаме за втори път „Горубсо-Мадан", а може би след един месец ще пуснем и „Върба". Това правителство ни даде концесия за рудник „Върба", която беше препятствана пак от предишните собственици на „Горубсо-Мадан", но така или иначе няма кой да препятства. В най-скоро време – до месец, ние ще пуснем и рудник „Върба", така че предстои нов празник за Мадан", обясни Вълканов.

Сделката за „Горубсо-Мадан" беше финализирана на 9 април 2012 г. Концесионерът на мините „Интертръст Холдинг" имаше задължения от 12 милиона лева. На 24 март т. г. започна изплащането на просрочените заплати на миньорите в Мадан. Протестът им заради неизплатените заплати продължи повече от две седмици.

Споразумението за бъдещето на предприятието бе постигнато на 23 март, след като премиерът Бойко Борисов пристигна в МИЕТ, където се водеха преговорите.

В крайна сметка беше подписано споразумение от седем точки, с което Валентин Захариев прехвърля „Горубсо-Мадан" на бившия вицепрезидент на „Мултигруп" Николай Вълканов.

#ГОРУБСО #Мадан #Бойко Борисов #премиер #Симеон Дянков #финансов министър #Делян Добрев #икономически министър #Доган #ДПС #ПИБ #Париба #Николай Вълканов #ЕВН #Великден #Интертръст холдинг #МИЕТ #протест #Мултигруп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници