Сблъсъци в Сирия въпреки примирието

Сблъсъци в Сирия въпреки примирието
Това са първите въоръжени сблъсъци след влизането в сила в петък на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на ООН. Снимка: Reuters
A A+ A++ A

Военни части от режима на сирийския президент Башар Асад са се сражавали с бунтовници близо до границата с Турция, съобщиха активисти, цитирани от „Ройтерс”.

Това са първите въоръжени сблъсъци след влизането в сила в петък на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато с посредничеството на ООН, отбелязва агенцията.

Базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че боевете избухнали в северозападната провинция Идлиб, близо до границата с Турция, посочва БТА.

Опозиционната организация Местни координационни комитети съобщи за тежки сражения в селището Хербет Джоз близо до турската граница, допълва Дарик радио.

Междувременно френският президент Никола Саркози заяви, че не вярва на обещанието на сирийския президент Башар Асад, че ще спазва примирието. Той каза също, че в Сирия трябва да бъдат изпратени международни наблюдатели, предаде „Ройтерс”.

„Не вярвам, че Башар Асад е искрен", каза Саркози в интервю за тв канал „И-теле" и добави: „За съжаление, не вярвам в това примирие".

Президентът на Франция съобщи, че е обсъдил сирийската тема в конферентна връзка с президента на САЩ Барак Обама и в частност въпроса, че в Сирия трябва да бъдат пратени международни наблюдатели, които да следят за развитието на ситуацията.

За петък активисти на сирийската опозиция са насрочили масови протестни демонстрации срещу режима, които ще бъдат изпитание за примирието, посочва „Ройтерс”.

#Башар Асад #президент #Сирия #ООН #примирие #Турция #Великобритания #Идлиб #Никола Саркози #Франция #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници