Операцията срещу трафика на мигранти продължава в ЕС

Операцията срещу трафика на мигранти продължава в ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Втората фаза на военноморската операция на Европейския съюз за борба с трафика на мигрантите в Средиземно море , която ще включва инспекция на кораби в международни води, може да започне през октомври”, предаде РИА „Новости” , позовавайки се на източник от Съвет на ЕС.

Въпросът ще бъде обсъден по време на предстоящата тази седмица неформална среща на министрите на отбраната и външните работи в Люксембург. Както вече беше съобщено, ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини подкрепи прехода към втората фаза на операцията EUNAVFOR Med.

Миналия четвъртък Могерини съобщи, че командващият военноморските операции контраадмирал Енрико Кредендино е предложил ЕС да премине към втори етап от операцията. Той ще включва проверки на подозрителни плавателни съдове без флагове в международни води.

На 22 юни официално започна първата фаза на EUNAVFOR Med. Първият етап включваше разположение в международни води на кораби, самолети и безпилотни летателни апарати, които събират информация за трафиканти на нелегални имигранти от Африка към бреговете на Европа.

Вторият етап включва инспекции в международни води на подозрителни съдове, преминаващи без флаг, както и проверки на съдове след разрешение на държавата, под чиито флаг плават те. Според Агенцията за външните граници на ЕС „Frontex” от началото на 2015 г. на територията на ЕС са пристигнали 340 000 мигранти.

Според експерти наблюдаваната в момента ситуация с незаконните имигранти е най-тежката криза с разселени лица от времето на Втората световна война.


#Европейски съюз #военноморска операция #Люксембург #Средиземно море #мигранти #бежанци #операция #трафиканти #Могерини #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници