Чешкият президент: Само армия на ЕС може да ни спаси от бежанската криза

Чешкият президент: Само армия на ЕС може да ни спаси от бежанската криза
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският съюз трябва да създаде обща армия за да защити границите си от бежанската вълна, защото тя е по-ефикасна от изграждането на телени заграждения. Това каза в Прага чешкият президент Милош Земан по време на годишната среща с посланиците на страната, предаде БГНЕС.

По думие му европейската агенция за защита на границите Фронтекс има само няколко слаби или без никакво въоръжение корабчета и те по никакъв начин не могат да се справят с търговците на хора, които са въоръжени с калашници. Според него основната грешка на ЕС е липсата на политическа воля за защита на границите.

"След опита с Берлинската стена лично аз имам известно недоверие към стените, а да не говорим, че в Сърбия в момента са изкупени всички възможни ножици за рязане на тел и поради тази причина много вероятно е тази ограда (която изгражда Унгария) да не им попречи", каза още Милош Земан.

Чешкият президент остро разкритикува Италия и Гърция, на които властите в Прага са предложили помощ преди време за защита на границите, но тези две държави въобще не са отговорили на предложението.

От началото на година в Чехия са пристигнали около 3000 бежанци, но всички те са минали транзит през страната на път за Германия. 

#армия #ЕС #бежанци #Милош Земан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници