Спешната помощ ще получи 83 млн. евро за оборудване

Спешната помощ ще получи 83 млн. евро за оборудване
Снимка: medicalnews.bg
A A+ A++ A

Ресурс от Оперативната програма "Региони в растеж" през новия програмен период ще бъде насочен към спешната помощ и 83 милиона евро ще бъдат инвестирани в подновяване на оборудването и подпомагане работата на екипите, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски пред БНР.

"Сливането на спешните звена на столицата и на Софийска област няма да влоши медицинското обслужване. Желанието на Министерството на здравеопазването е да увеличи екипите, работещи в спешната помощ като съкрати административен персонал и една регионална координационна централа", коментира Персенски.

Той поясни, че всичко това, което се говори, че е във вреда на пациента и на работещите, е лъжа.

"Нищо няма да бъде променено. Когато има обаждане за пациент от Своге, няма никакво значение кой ще поеме телефонното обаждане. Обратната връзка, че пациент от Своге има нужда от спешна помощ ще получи екипът, който е в Своге", даде пример д-р Персенски.

За първи път у нас в спешната помощ се въвежда и сортиране според тежестта на състоянието и пациентите ще бъдат класирани с червен, жълт и зелен код. Със зелен код е “стабилен спешен пациент”, за който може да дойде и долекарски екип с отложена спешност от 20 минути до 2 часа. По средата е “нестабилен или потенциално нестабилен спешен пациент” с жълт код, при който се дава време за пристигане от 8 до 20 минути.

Това предвижда проектът за медицински стандарт по спешна медицина, пуснат от здравното министерство за обществено обсъждане.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници