Армията се разположи на границата с Македония заради бежанците

Армията се разположи на границата с Македония заради бежанците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Жива сила и военна техника разположи българската армия на граничните ни пунктове с Македония, като превантивна мярка срещу бежанската вълна, заливаща западната ни съседка, съобщава БГНЕС.

Военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП "Гюешево" на българо-македонската граница над Кюстендил. На място е и командирът на поделението подполковник Иван Иванов. Частта е разположена на метри преди граничния пункт, намиращ се на 22 км западно от Кюстендил. Частта включва десетина войници, един джип "Хамър", върху който има картечар с лека картечница. Малко над "Хамъра" до пътя, водещ към Македония, са поставени и шипове за спиране на автомобили. Преди граничния пункт крачат въоръжени с автомати войници, върху товарния автомобил има още един войник с картечница.

Военно присъствие има и на граничните пунктове-"Ст. Лисичково" край Благоевград и "Златарево"-Петрич. Присъствието на армията в граничните пунктове е поради бежанската вълна, заляла Македония.

В понеделник министърът на отбраната Николай Ненчев каза, че отделя 25 войници да бъдат в готовност на граничните пунктове, при евентуална бежанска вълна, насочила се към страната ни.

"България има право да използва армията за охрана на границите си", коментира пред БНР говорителят на ЕК Наташа Берто по повод изпращането на войскови части по граничната линия с Македония и Сърбия.

"Страните-членки носят отговорност за охраната на външните си граници. И мерките за тази цел остават в правомощията на националните власти. Затова на този етап няма да правим коментар", заяви тя.

#Македония #армия #войници #бежанци #Николай Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници