Терористи взривиха международен газопровод в Турция

Терористи взривиха международен газопровод в Турция
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Терористична група е взривила газопровода Баку-Тбилиси-Ерзурум в турската провинция Карс. Установено е, че атентатът е дело на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщиха властите в провинцията, предава БТА.

По газопровода в бъдеще трябва да потече азерския газ от находищата в Каспийско море по "Южния газов коридор" за страните от Европейския съюз, включително за България. Отсечката е ключова за енергийната сигурност на ЕС и без нея не е възможно каквото и да било снабдяване с алтернативно "синьо гориво".

Взривът е избухнал късно в понеделник, а в нападението са участвали около 20 бойци. Транспортирането на газ е прекратено.

Съобщава се за престрелки с нападателите. На мястото на инцидента са пристигнали подразделения на силите за сигурност. Околните райони са поставени под контрола на жандармерията и армията. 

Газопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум беше открит официално на 25 март 2007 г. Диаметърът на тръбопровода е 42 дюйма (106 см), а общата дължина – 970 километра, от които 280 км се намират на турска територия. 

#газопровод #Баку-Тбилиси-Ерзурум #Турция #терористи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници