Предсрочните избори в Турция може да са на 1 ноември

Предсрочните избори в Турция може да  са на 1 ноември
Ахмет Давутоглу върна мандата за съставяне на правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като не успя да намери коалиционен партньор. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Висшата избирателна комисия на Турция е предложила 1 ноември за евентуална дата за предсрочни избори в страната, съобщи Ройтерс.

Партиите не успяха да се договорят за коалиция след като на парламентарните избори на 7 юни нито една не спечели достатъчно гласове за самостоятелно правителство. Срокът за съставяне на коалиция изтича на 23 август.

Предложението за избори на 1 ноември е било отправено към представителите на четирите партии в парламента. Ако партиите нямат възражения, то за подготовката на изборите турските власти ще имат 60 дни вместо максимално допустимия по конституция 90-дневен срок.

В сряда премиерът на Турция Ахмет Давутоглу върна мандата за съставяне на правителство на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като не успя да намери коалиционен партньор.

Този развой бе очакван, след като преговорите за съставянето на правителство между управляващата Партия на справедливостта и развитието и Партията на националистическото действие претърпяха неуспех.
ТА.

Ако до 23 август не бъде сформиран кабинет, Ердоган ще трябва да разпусне парламента и да състави преходно правителство, което да управлява до свикването на нови избори през есента.

#турци #избори #Давутоглу #Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници