Македонците от бързане свалили друга статуя, а не тази на Симеон Радев

Македонците от бързане свалили друга статуя, а не тази на Симеон Радев
Mакедонците толкова бързали да свалят статуята, че в началото свалили друг паметник. Снимка: Агенция „Фокус“
A A+ A++ A

Статуята на българския дипломат Симеон Радев експресно беше махнатa от сградата на македонското Министерство на външните работи в сряда.

Според „Утрински весник“ македонците толкова бързали да свалят статуята, че в началото свалили друга.

Авторът на текста Слободанка Йовановска изтъква, че по този начин се изпратило послание до София, че македонското МВнР не е филиал на българското (каквато беше реакцията от България) и че Радев не е заслужил мястото, което получил за кратко, предаде агенция „Фокус“.

Официалното обяснение е, че скулптурата не била предназначена за там и е била поставена на сградата на МВнР по погрешка.

Допълнителна тежест на скандала даде и реакцията на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), откъдето са запитали как е възможно да се прави скулптура на Радев, който се е подписал под договора за разделяне на Македония. Според дипломати става дума за скандал.

„Подобно нещо, слагане на скулптура на Радев, въобще не беше нужно. Направена е грешка и не толкова за това, че Радев е македонец, който е казвал, че е българин, а заради политическите ходове на България в момента. Недопустимо е във време, когато България прави огромни усилия да се присъедини към Гърция в оспорването на македонската идентичност, да се появи подобна скулптура“, заявил Слободан Чашуле, бивш министър на външните работи.

Лидерът на нерегистрираната ОМО „Илинден“ – ПИРИН, Стойко Стойков на свой ред заяви, че не може да разбере защо е имало скулптура на Радев в Македония.

Изданието посочва, че от правителството вчера не са уточнили дали Радев ще бъде отвън или вътре в сградата на Музея на Македония и защо бетонна статуя ще бъде сред восъчни фигури.

#Симеон Радев #Македония #Министерство на външните работи на Македония #скулптура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници