Световната банка анализира енергетиката преди либерализацията на пазара

Световната банка анализира енергетиката преди либерализацията на пазара
A A+ A++ A

Световната банка ще прави цялостен одит на финансовото състояние на българския енергиен сектор преди отварянето на пазара от началото на следващата година и старта на енергийната борса.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и международната финансова институция подписаха с тази цел консултантски договор.

Стойността на договора, който е със срок 6 месеца, не бе оповестена.

Според договора Световната банка трябва да направи цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината.

Договорът включва извършване на секторен финансов анализ. В частност той ще обхваща Националната електрическа компания (НЕК), като ще трябва да даде отговор на въпроса за финансовото състояние на дружеството и да набележи мерки за бъдещето й. На тази база ще бъде избран модел на енергийна борса, обясни министър Теменужка Петкова.

Документът предвижда консултации на Световната банка с всички заинтересовани страни. От днешна дата до ноември се очаква за тази цел Световната банка да подготви междинен доклад, който да стане основа за промеи в закона за енергетиката обясни Петкова. Със Световната банка ще бъде обсъдена и възможността за компенсаторен механизъм, който да не позволи трупането на дефицит в НЕК при отварянето на енергийната борса.

Всички знаем, че либерализацияята на пазара трябва да се случи максимално бързо, каза министър Петкова. Тя припомни, че правителството вече е предприело няколко стъпки в тази посока - издаването на лиценз на БЕХ от  Комисията за енергийно и водно регулиране за извършване на тази дейност (в края на 2014 г.) и подписването на договора между БЕХ и Норд пул.

Един от най-сериозните проблеми е свързан с разликата между цената, на която НЕК купува електронерегия и цената, по която продава. След либерализацията обаче няма да има регулиран пазар, а енергийният регулатор ще определя само цените на мрежовите услуги.

Въпросът е какво ще се случи с НЕК, която вече няма да е обществен доставчик, а играч на свободния пазар. В същото време електрическата компания ще продължи да изкупува електроенергия по дългосрочните договори с американските централи и по договорите с преференциални цени, тоест отново ще се оформи дефицит. Затова със Световната банка ще се търси компенсаторен механизъм, който да тушира недостига.

По думите на енергийния министър, при изготвянето на анализа от Световната банка правителството, което стои твърдо зад този проект, очаква анализ по най-добрите световни практики. В отговор на въпрос за преходен период заради опасността от скок на цените за някои категории потребители, министърът обясни, че не се изключва нито един вариант.

Енергийната борса ще бъде към Министерството на финансите. До този вариант се е стигнало след сериозна кореспонденция с Европейската комисия по отношение на прозрачността на Българската независима енергийна борса. Ако борсата е към енергийното министерство е очевидно, че БЕХ ще е в конфликта на интереси, затова е избран вариантът принципал на борсата да е Министерството на финансите, стана ясно от обяснението на Петкова. Тя обаче отказа да коментира повече по този въпрос, като се мотивира с очаквания анализ на Световната банка.

Още подробности по темата четете ТУК

#енергиен сектор #Световната банка #Теменужка Петкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници