Петков за атентаторите у нас: Това са обикновени криминални типове

Петков за атентаторите у нас: Това са обикновени криминални типове
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият вътрешен министър Румен Петков изрази мнение по повод появилата се в неделя информация, че се издирват двама души у нас, свързани с „Ислямска държава". В сутрешния блок на бТВ в понеделник той ги нарече просто "криминални типове", защото според него те не са представители на групировката "Ислямска държава". 

Не бива да подценяваме ресурса на „Ислямска държава" да проникне и в България, добави обаче зам.-председателят на АБВ. Припомняме, в неделя привечер полицията опроверга цялата разпространена информация, свързана с двама джихадисти у нас.

Петков е на мнение, че на разузнавателните ни служби трябва да бъде поставен въпросът да се следи отблизо динамиката на процесите в Западните Балкани. Петков подчерта, че България е транзитна държава. За съжаление десетилетия наред сме и транзитиращ път на наркотика, с промяна на динамиката на транзитиране, а сега, по думите му, сме транзитна страна за бежанците.

Зам.-председателят на АБВ изтъкна, че е имало период, в който страната ни е била основен източник на информация за борбата с трафика на жени за сексуална експлоатация и трафика на деца. Страната ни има своето място в Европол. Дълбоко погрешен е стремежът у някои служби да концентрират информацията само и единствено за свое ползване, категоричен е Петков. Според него част от неподготвеността на Европа се дължи на липсата на ефективен обмен на информация. Сред най-потърпевшите страни от това е България.

„Пропуснахме една година за стриктен контрол на бежанския поток", констатира бившият вътрешен министър и напомни за десетките мигранти, регистрирани на един адрес. Нашата държава, когато говори на тази тема, трябва да си даде ясна сметка, че изостава с антитерористичното законодателство, предупреди Петков. В Сърбия вече го има, в Македония и Косово също. По думите му, нямаме ясно законодателство, което да третира чуждите бойци - на „Ислямска държава", на „Ал Кайда". В новия парламентарен сезон това трябва да е основния приоритет. 

По повод оценката за работата на вътрешния министър Румяна Бъчварова, Петков изтъкна, че няма министър в Европа и света, на чиито плещи да не тежат неразкрити убийства. По думите му, не бива да подминаваме случаите на грубо, на вандалско посегателство. Трябва да имаме законодателство, което от една страна да играе възпираща роля и от друга страна да имаме ефективната полицейска работа. Проблемът в немалка степен е в обществото, защото агресията не е създадена от службите.

С поглед към все по-наближаващите местни избори наесен, Румен Петков заяви, че основната цел на АБВ е достигане на резултат от 200 000 гласа. Партията на Първанов вече има 110 номинации за кметове. „Имаме амбицията да накараме хората да гласуват", изтъкна Петков. Голямата политическа амбиция е да се проведе политически дебат, защото по време на кампаниите за последните избори, европейски и парламентарни, такъв липсвал.

#Румен Петков #АБВ #ислямска държава #Румяна Бъчварова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници