В Хавана 90 кубински дисиденти протестират, маскирани като Обама

В Хавана 90 кубински дисиденти протестират, маскирани като Обама
Кубинските дисиденти обвиняват президента Обама, че с нормализацията на отношенията заздравява режима на Кастро Снимка: ЕПА/БГНЕС архив
A A+ A++ A

В Хавана бяха арестувани 90 кубински дисиденти, маскирани като Обама, предаде АФП.Повод за акцията им е предстоящото откриване на посолството на САЩ в Хавана.

Униформени и цивилни полицаи задържали протестиращите след традиционното шествие на "Дамите в бяло" близо до катедралата "Света Рита" в хаванския район Мирамар.



Някои участници в шествието носеха маски с лика на Обама, за да протестират срещу подобряването на отношенията между Куба и САЩ. В петък тази седмица се очаква посолството на САЩ в Хавана да бъде официално открито от държавния секретар Джон Кери.

"Обама е отговорен за онова, което се случва в Куба. Кубинското правителство набра смелост от преговорите с Вашингтон", заяви пред участниците в протеста политическият анализатор Анхел Моя на площада пред катедралата, минути преди де бъде арестуван.

"Носим маски с неговия лик заради отговорността му", каза Моя, който е съпруг на лидерката на "Дамите в бяло" Берта Солер.

"Обама трябва да постави условия на кубинското правителство, за да бъдат прекратени нарушенията на човешките права", каза Солер пред АФП. Тя изрази съжаление, че в програмата на визитата на Кери не са предвидени срещи с представители на кубинското гражданско общество.

Солер добави, че комунистическите власти на Куба са репресирали за 17-а поредна неделя шествието на "Дамите в бяло", най-известното опозиционно движение в Куба, което стана лауреат на наградата "Сахаров" на Европейския парламент през 2005 г.

#Хавана #дисиденти #Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници