СГС отказа да екстрадира шефа на "Техномаркет" в Италия

СГС отказа да екстрадира шефа на "Техномаркет" в Италия
A A+ A++ A

Софийският градски съд отложи с един месец решението за екстрадицията на члена на съвета на директорите на "Техномаркет" Николай Китов в Италия.

Съдийският състав с председател Атанас Атанасов е приел тезата на защитата, че италианската страна не е предоставила достатъчно информация за конкретните факти за престъплението, за което се иска екстрадиция.

Съдията нареди до 1 месец да бъде изготвен нов превод от италиански на европейската заповед за арест, като се съгласи със защитата, че в представения превод съществуват двусмислия и неясноти. Съдът ще поиска повече информация и за текстовете от Наказателния кодекс на Италия, по които е обвинен Китов.

СГС постанови и да се даде от италианската страна гаранция, че след изслушването му в Италия Китов ще бъде върнат за изтърпяване на мярката за неотклонение и евентуалното наказание в България.

Ново заседание по делото за екстрадирането на Китов беше насрочено за 14 септември от 13:30 часа. До тогава той остава с мярка парична гаранция 10 000 лева, въпреки че прокуратурата искаше преразглеждане.

"Това е дело срещу българския износ, тъй като се инкриминира дейността на българските износители. Ако това се допусне, ще бъде прецедент", каза пред журналисти преди заседанието самият Китов, цитиран от БГНЕС. Според него един български износител, който е направил "правилен" износ за европейска държава - проверил е данъчния номер, сверил е неговата валидност и т.н., му се вменяват полицейски функции да знае какво правят получателите на стоката след това.

"Това са действия, които ако бъдат допуснати, ще са бъдещ удар срещу всички фирми износителки в България", каза той и обясни, че "Техномаркет" изнася за Италия и за страни от Европейския съюз без ДДС. "Между фирмите в Европа се продава без ДДС, тоест българската фирма няма никакъв шанс да открадне ДДС", подчерта той.

Припомняме, че за задържането на Китов има европейска заповед за арест заради международно следствие за данъчни престъпения по схемата "карусел" - липсващи търговци, чрез които се сключват фиктивно сделки, а  впоследствие държавата възстановява ДДС. От прокуратурата уточняват, че схемата е свързана с доставки в областта на консумативната електроника.

#екстрадиция #Николай Китов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници