Образът на българин краси македонското външно министерство

Образът на българин краси македонското външно министерство
Македония украси сградата на своето външно министерство със статуя на българския дипломат Симеон Радев, автор на „Строителите на съвременна България“. Снимка: Агенция „Фокус“
A A+ A++ A

Македония украси сградата на своето външно министерство със статуя на българския дипломат Симеон Радев, автор на „Строителите на съвременна България“.

Скулптурата на Симеон Радев е поставена на новата сграда на Министерството на външните работи на Македония, пише вестник „Дневник“, цитиран от агенция „Фокус“.

Изданието коментира, че Симеон Радев е известен български публицист, историк и дипломат, подписал Букурещкия мирен договор, с който е разделена Македония.

От македонското МВнР са пояснили, че става дума за концепция, в рамките на която на покрива на сградата ще бъдат поставени скулптури на редица световни държавници – Джордж Вашингтон, Ейбрахам Линкълн, Петър Велики, китайския генерал Сун Дзъ, италианския политик Джузепе Мацини, историка Тукидид, британския политик Уинстън Чърчил.

Вестникът посочва, че по този повод българската агенция „Фокус“ е съобщила, че „изтъкнат български деятел е получил паметник в Скопие“.

„Фокус“ публикува и изявление на българския „министър и историк Божидар Димитров“, според когото по този начин Македония признава, че тяхното министерство е филиал на българското.

Телевизия „Алфа“ и електронните издания „Скай“ и „Плюс инфо“ полемизират около това чия е скулптурата – на Симеон Радев или на Теодор Рузвелт.

#Симеон Радев #Македония #Министерство на външните работи на Македония #скулптура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници