Една година след потопа в Мизия - няма виновни за трагедията

Една година след потопа в Мизия - няма виновни за трагедията
A A+ A++ A

Една година след водния ад в Мизия няма виновни за трагедията, сполетяла 1200 души.

На 2 август 2014 г. водата от няколко микроязовира заля улиците на град Мизия, потопи къщи и дворове, удави стотици животни.

Домовете на над 1200 души станаха необитаеми. Около 250 къщи все още се нуждаят от основен ремонт.

103 постройки бяха съборени от стихията и за поправянето им не бе направен и опит.

Няколко месеца по-късно избили подпочвени води при високо ниво на река Скът в Мизия наводни над 100 къщи.

Властите се опряха на експертни оценки, според които обилните валежи, а не изпуснатата вода от язовирите са причинили трагедията.

Според официалния доклад, оповестен от прокуратурата във Враца през май т.г., виновни за потопа няма. Водното бедствие, опустошило Мизия, е било неизбежно и в следствие на невиждани хиляди или милион години валежи.

В доклада е записано: „Бедствието в Мизия е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно. В резултат, на това се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на хиляда години (съгласно експертно заключение на проф. Пламен Нинов - НИМХ - БАН - веднъж на един милион години). Настъпването на бедствието е било неизбежно, като в случая състоянието на речното легло и изградената хидротехническа инфраструктура не са били от съществено значение за намаляване мащаба на бедствието”.

Хората все още живеят в руините на домовете си, и ако успеят да продадат няколко декара ниви, влагат парите за ремонт на домовете си, разказа Нова телевизия в репортаж от градчето. Те обаче са излъгани и огорчени. Загубили са вярата си в доброто, изгубили са и чувството си за сигурност.

"Как се живее у фургоните?! Там е като в крематориум - 40 градуса е. Елате да пробвате, ако не вярвате", казва дядо Петко пред камерите. Неговите съграждани добавят,че в града в момента няма вода - ако изобщо се появи, тя църцори на капки от чешмите и категорично не става за пиене.

Възрастен човек от града отправи покана:"Господа депутати, не стойте само там по банките. Елате тука, да видите как се мъчи обикновения човек".

#Мизия #бедствие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници