Затвор, ако дадеш колата си на пиян, според новия НК

Затвор, ако дадеш колата си на пиян, според новия НК
От бъдещия НК отпада текстът за безделничество, в което бяха обвинявани проститутките. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Всеки, който даде колата си на пиян, дрогиран или неправоспособен шофьор, ще носи същата отговорност като него за причинена катастрофа с щети и жертви.

Нещо повече - дори ще отговаря пред закона, все едно че сам е карал под въздействие на алкохол, опиати или без книжка, предвижда проектът на правосъдното министерство за изцяло нов Наказателен кодекс (НК), който да замени действащия от 1968 г., пише вестник „Труд“.

От бъдещия НК отпада текстът за безделничество, в което бяха обвинявани проститутките. Същевременно за престъпление се обявява невнасянето на осигуровки от работодателя.

По-ниски наказания за отвличане предвижда изцяло новият Наказателен кодекс (НК), написан от Министерството на правосъдието.

Само две години след като санкциите бяха завишени драстично, екип от водещи специалисти по наказателно право ги намалява чувствително.

Ако в момента в най-тежките случаи - когато при отвличането е проявена особена жестокост или са поставяни условия, действащият НК предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода или дори доживотен затвор, сега се предлага най-тежкото наказание да е от 5 до 15 години лишаване от свобода.

В общия случай (когато няма никакви утежняващи вината обстоятелства) санкцията пада на от 2 до 8 години затвор, а в момента е от 3 до 10 години зад решетките.

Очаква се намаляването на наказанията да предизвика силна обществена реакция. То обаче е напълно логично, обясниха пред „Труд“ юристи, участвали в писането на новия НК.

В момента санкциите за отвличане са толкова високи в някои случаи, че присъдите могат да надвишат тези за убийство, което е абсурд.

За умишлено убийство в момента законът дава от 10 до 20 години лишаване от свобода и не предвижда доживотен затвор.

#Наказателен кодекс #проект #Министерство на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници