Руските машиностроители си чакат парите за АЕЦ „Белене”

Руските машиностроители си чакат парите за АЕЦ „Белене”
Споразумението за строителството на АЕЦ „Белене” бе подписано между „Атомстройекспорт” и българската Национална електрическа компания през 2008 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руските доставчици на оборудване за АЕЦ „Белене“, от чието строителство България се отказа, започват да изчисляват загубите си.

За контролираната от Газпромбанк група „Обединени машиностроителни заводи“ те могат да надвишат два милиарда рубли, пише руският вестник „Коммерсант“, цитиран от агенция „Фокус“.

Поръчки за оборудване за централата останаха и при компаниите „Силови машини“ и „ЗиО-Подолск“.

Засега от София обещаха да купят само един реактор. Ако България не изплати останалите поръчки, „Росатом“ ще трябва да прехвърли оборудването към други атомни електроцентрали, отбелязва „Коммерсант“.

Схемата с прехвърлянето на оборудване от един проект към друг е използвана от „Росатом“ и по-рано, подчертава изданието.

Споразумението за строителството на АЕЦ „Белене“ бе подписано между   „Атомстройекспорт“ и българската Национална електрическа компания през 2008 г. Но правителството на България бавеше началото на проекта, а през март 2012 г. реши да се откаже от него.

#АЕЦ „Белене” #„Росатом”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници