Проучване: Българският длъжник е улегнал, но с надценени възможности

Проучване: Българският длъжник е улегнал, но с надценени възможности
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Профилът на българския длъжник е около 50-годишен мъж, който живее в големите градове - София, Пловдив, Варна, Русе. Той е с добро образование, добри позиции, в миналото е имал дори добър бизнес. Впоследствие обаче е надценил възможностите за бъдещето и сега му е трудно да излезе от кризата. До този извод стигнаха на пресконференция в четвъртък, от Асоциацията на колекторските агенции в България.

Друг профил, който напоследък се формира, са младите хора между 20-30 години. От Асоциацията обясниха, че на тази възраст хората искат да постигнат по-добър стандарт на живот, но не могат да правят добра преценка и след това си патят.  Тази тенденция е свързана с общото ниско ниво на финансова грамотност. Добре е да се обяснява на младите хора, да има инициативи - как да управляват личните си финанси. Ако вземете 5-6 кредита на 25-26 години - носи лоши последици за дълго време, коментират от Асоциацията на колекторските агенции.

От Асоциацията на колекторските агенции очакват събираемостта да остане на стабилни нива. Те имат притеснения за есенните месеци - винаги по време на избори и политически вълнения хората се разсейват и сметките остават на заден план. Тогава може да има влошаване на събираемостта, обясняват притесненията си от асоциацията.

Оказва се, че все по-малко са хората, които изпадат в неплатежоспособност поради неочаквани взимания. Най-често това става поради невнимание или недобросъвестност.

Кредитните карти са много любим продукт и на кредиторите, и на клиентите. Те са много гъвкави, но трябва да се внимава и да се ползват разумно, съветват от колекторските агенции.

На над 983 млн. лева възлизат възложените на колекторски агенции дългове на физически лица през първото полугодие на 2015 година. За сравнение за същия период на миналата година са били 820 млн. лева. Това става ясно от проучване, направено за Асоциацията на колекторските агенции в България.

Основните изводи, до които се стига в проучването са, че телекомите са най-активните ползватели на услуги по събиране на вземания. Намалява обемът на необслужваните бързи кредити, възлагани на колекторски агенции. Отчитат се ръст на продажбите на дългове. Друг извод, до който са достигнали от колекторските агенции, е че значително се увеличава и обемът на възложените междуфирмени вземания.

#длъжник #асоциация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници