Нови кръвопролития вместо мирния план на Кофи Анан в Сирия

Нови кръвопролития вместо мирния план на Кофи Анан в Сирия
Сирийските бежанци в Турция продължават да протестират срещу режима на Башар Асад и в бежанските лагери. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Кръвопролитните сражения в Сирия продължават, въпреки че във вторник изтича ултиматума на международната общност към президента Башар Асад, чиято армия трябваше да прекрати огъня, а Сирия да започне да прилага мирния план на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан.

Най-малко 26 души са били убити при бомбардировки на сирийските сили срещу няколко квартала на град Хомс, въпреки че армията трябваше да се изтегли от обсадените градове на 10 април, предава АФП, цитирана от „Фокус".

Опозиционният Сирийски национален съвет посочи, че няма никакви признаци правителството на Башар Асад да изпълни поетите ангажименти, и настоя планът на Кофи Анан да бъде преразгледан на 12 април.

Международният пратеник за разрешаването на сирийската криза Кофи Анан пристигна във вторник в Турция, за да посети бежанския лагер в близост до турско-сирийската граница, в който живеят хиляди сирийски граждани, избягали от насилието в родната им страна.

В понеделник двама души загинаха, а шестима бяха ранени при сирийски огън срещу лагера.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обвини сирийския президент Башар Асад, че е лично отговорен за убийствата на десетки цивилни всеки ден.

Ердоган обяви, че в петък ще посети Саудитска Арабия, за да обсъди сирийската криза.

Както Турция, така и влиятелната в арабския свят Саудитска Арабия са крайно критични към режима на сирийския президент Башар Асад, като го обвиняват в жестокото потушаване на народните протести.

Франция също реагира на продължаващите сражения и обяви, че Сирия не е привела в действие мирния план, подкрепен от ООН и Арабската лига, въпреки че Дамаск съобщи, че е започнал да изтегля войските си от някои провинции.

Властите във Великобритания също подчертаха, че сирийският режим „няма никакво намерение" да спази ангажиментите си към плана за установяване на примирие в Сирия.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че режимът на сирийския президент Башар Асад дори се е възползвал от плана на Кофи Анан, за да засили военните си действия и да смаже опозицията.

Москва също призова за спешни действия за разрешаване на сирийската криза, подчертавайки, че в преговорите между сирийските експерти и властите на ООН е настъпило затишие.

#Сирия #Дамаск #Башар Асад #Кофи Анан #ООН #Реджеп Тайип Ердоган #Турция #премиер #президент #Саудитска Арабия #Франция #Великобритания #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници