Иран спря петрола на Испания, заплашва Германия и Италия

Иран спря петрола на Испания, заплашва Германия и Италия
Действията на Иран са в отговор на решението на ЕС да наложи забрана за внос на петрол от страната като част от западните санкции срещу иранската ядрена програма. Снимка: streetsblog.org
A A+ A++ A

Иран е прекратил доставките на петрол за Испания и може да спре продажбите за Германия и Италия.

Техеран съкрати доставките на петрол за Испания, след като спря износа за Гърция като част от своите ответни санкции, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на местната иранска телевизия Press TV, която пък цитира анонимни източници.

По-рано иранският министър на петрола Ростам Касеми потвърди информацията от края на миналата седмица, че продажбите на петрол за Гърция са били спрени. Решението от вторник идва дни преди Техеран да вземе участие в разговори за спорната ядрена програма.

Действията на Иран са в отговор на решението на ЕС да наложи забрана за внос на петрол от страната като част от западните санкции срещу иранската ядрена програма, за която Иран твърди, че е с мирни цели.

Източници твърдят, че Испания и Гърция значително са намалили вноса през последните два месеца в очакване на ембрагото и заради нарастващите трудности при извършване на плащанията, предаде „Дневник“.

След като спря продажбите за френски и британски компании, в края на февруари Иран заплаши да прекрати износа на петрол за още няколко държави от ЕС, ако техните „враждебни действия“ продължат.

Страната изнася близо 20% от петрола си за ЕС като по-голямата част отива за Италия, Испания и Гърция.

#Иран #Техеран #петрол #Испания #Гърция #Германия #Италия #ЕС #ядрена програма #ембарго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници