Синдикатите в ОЦК – Кърджали, загубиха единство

Синдикатите в ОЦК – Кърджали, загубиха единство
Металурзите ще внесат в парламента декларация с настояване да бъде криминализирано неплащането на заплатите и осигуровките. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 100 души от синдиката на КНСБ в ОЦК – Кърджали, ще протестират в сряда в София, като колегите им от КТ „Подкрепа“ няма да ги подкрепят.

„Работниците и служителите от ОЦК ще протестират от 10:00 до 11:00 пред сградата на „Интертръст холдинг“ АД, а след това протестът ще продължи пред Народното събрание, съобщи вицепрезидентът на КНСБ и председател на Националния стачен комитет на синдиката Валентин Никифоров, цитиран от БГНЕС.

Металурзите ще внесат в парламента декларация с настояване да бъде криминализирано неплащането на заплатите и осигуровките.

Според председателя на КТ „Подкрепа“ в завода Анни Георгиев изнасянето на бунта пред офисите на „Интертръст холдинг“ в столицата няма да промени ситуацията.

„Изправени сме пред крах, заводът си отива, а пари за нас няма да има. Почти всички инженери и специалисти напускат и се регистрират в Бюрото по труда. До момента, вече втори месец, никой от ръководството не е посмял в очите да ни каже каква ще е съдбата ни, а нас ни интересуват не само парите, но и бъдещето на комбината, искаме той да работи“, подчерта Анни Георгиев.

Според синдикалиста Кърджали е изправен не само пред социална, но и пред екологична катастрофа.

„Безработицата ще скочи страшно, представете си нови 500 души без препитание. Затвори ли се ОЦК – Кърджали, тоновете опасни материали, складирани на територията му, поставят под риск живота и здравето на целия град“, опасява се Анни Георгиев.

Вече 41 дни хората не са получавали никакви пари, с изключение на средствата от социалното подпомагане.

Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите в ОЦК – Кърджали, ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си.

От септември досега работодателят Валентин Захариев дължи за заплати общо 1 260 000 лв.

Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието, също обмислят да напуснат, и то колективно, ако до Великден не получат дължимото.

„Така поне ще могат да се регистрират в бюрото по труда и да получават обезщетение от там“, коментира Валентин Никифоров.

Преди да стигнат дотам обаче, металурзите са решени дори да направят палатков лагер пред областната управа в Кърджали.

„Ние питаме къде са парите от продадения цинк и олово през есента на миналата година“, каза още Валентин Никифоров.

От КНСБ настояват да разберат дали ръководството на ОЦК Кърджали ще има реална възможност да плати възнагражденията на работещите там и кога това може да се случи.

#„Интертръст холдинг“ #Анни Георгиев #Валентин Никифоров #Валентин Захариев #синдикат #протест #КНСБ #КТ „Подкрепа“ #ОЦК – Кърджали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници