Търсят нефт и газ в Черно море от юли

Търсят нефт и газ в Черно море от юли
Перспективите за наличие на газ в Черно море са много добри. Това се доказва и от значимия интерес на най-голямата компания в света за добив на газ, каза Делян Добрев (вляво) при откриването на нова производствена линия в „Девня Цимент“.
A A+ A++ A

Проучванията за залежи на нефт и газ в изключителната икономическа зона на България в Черно море могат да започнат в средата на юли 2012 г.

До 30 май 2012 г. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще получава оферти, включително от най-големите световни компании в сектора, а до средата на юли ще направи своя избор на компания, която да извърши проучванията, обясни ресорният министър Делян Добрев, цитиран от „Дневник“ при откриването на нова производствена линия в „Девня Цимент“.

„Само на 15-20 километра от североизточната граница на т.нар. блок „Хан Аспарух“, за който в момента се провежда конкурс за възлагане на концесия, Румъния разработва значително количество газ – между 40 и 80 милиарда куб.м“, каза Делян Добрев и допълни, че геоложката структура в българския блок била подобна.

Решението за избор на изпълнител, който да проведе проучването за евентуални количества нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“, разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море, е взето на 31 октомври 2011 г., показва информация, публикувана на сайта на Министерския съвет, цитирана от „Дневник“.

Зоната е с размер 14 220 кв.км, а координатите, с които е описана в документа, показват, че попада именно в зоната, към която неотдавна Румъния предяви претенции.

„Перспективите за наличие на газ в Черно море са много добри. Това се доказва и от значимия интерес на най-голямата компания в света за добив на газ“, каза още Делян Добрев.

Американският посланик Джеймс Уорлик е потвърдил пред „Дневник“, че представители на компанията „Ексън Мобил“ (Exxon Mobile) са били в България преди година, за да поискат публично достъпна геоложка информация, която е била изпратена в САЩ за анализ.

Обявата за конкурса, който трябва да определи кой ще проучва евентуалните залежи от нефт и газ в блок „Хан Аспарух“, е публикувана в Официалния вестник на ЕС на 31 януари т.г.

След тази дата тече и срокът от 120 дни (до 31 май 2012 г.), в които евентуалните участници в наддаването трябва да закупят конкурсни книжа.

Подаването на заявленията за участие в конкурса става в рамките на 140 дни от обнародването на правителственото решение в Официалния вестник на ЕС, а предложенията по конкурсните условия могат да бъдат внесени в рамките на 155 дни след тази дата или до 5 юни.

#„Блок 1-21 Хан Аспарух“ #посланик на САЩ #Джеймс Уорлик #Черно море #Румъния #оферти #Министерски съвет #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #проучвания #газ #нефт #Блок „Хан Аспарух“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници