Румънски доброволци помагат срещу пламъците в Рила

Румънски доброволци помагат срещу пламъците в Рила
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

20 румънски доброволци се включиха в гасенето на пожара в Рила, който вече е обхванал площ около 100 декара. Засегната е високопланинска растителност и гора от смърч, бял бор и дъб между местността "Калугерски дол" и до изворите на река Друшлявища.

Експертната оценка, направена от служителите на дирекцията на "Национален парк Рила" е, че обхванатата от пожара територия е с надморска височина 2000-2100 метра, на трудно достъпен терен, с наклон над 50 градуса и е разпространен на площ от 10 хектара.

Втори хеликоптер МИ-17 от ВВС и над 100 служители на природния парк, на горското управление, обитатели на Рилската Света обител и пожарникари от град Рила участват в гасенето и ограничаването на пожара на територията на резерват "Риломанастирска гора" под Додов връх.

От МВР уточниха, че от съображения за сигурност гасенето ще се извършва само в светлата част на денонощието, а през нощта екипи ще обхождат периферията на огнището, за да не бъде допуснато разрастване на пожара.

Утре в борбата с огнената стихия ще се включи летателна техника от ВВС и 35 военнослужещи. Сформираните групи се нуждаят от доброволна логистична подкрепа.

Всички хора, желаещи да се включат с доброволен труд, и доброволните формирования от общините Кюстендил, Дупница и Кочериново трябва да се явят за инструктаж утре в 8.00 часа сутринта на паркинга на Рилския манастир. Необходимо е да бъдат в добро здравословно състояние и да са екипирани с подходящо туристическо облекло, съобщиха от Югозападното държавно предприятие.

#пожар #Рила #доброволци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници