България е увеличила потреблението на топло през 2011 г.

България е увеличила потреблението на топло през 2011 г.
Реализираната топлоенергия е към 70%, а останалата част представляват загуби по трасетата. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Нараснало е производството на топлоенергия в България през 2011 г., по данни на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Нараснало е производството на енергия през 2011 г. в ТЕЦ, в атомната централа и др., заяви Димитър Куюмджиев от МИЕТ по време на Националната кръгла маса на тема „Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие".

Във форума взеха участие зам.-министърът на икономиката Валентин Николов, депутати, представители на топлофикационните дружества в България, на дружествата за топлинно счетоводство, на ДКЕВР, на „Булгаргаз" и др., предаде БГНЕС.

Според доклада на Куюмджиев 63% от топлоенергията се ползва от стопанския и обществен сектор, а 37% – за битовия. Над 50% от топлоенергията се произвежда от ТЕЦ-овете, заводските централи дават близо 50% и съвсем малка част – от АЕЦ „Козлодуй". Реализираната топлоенергия е към 70%, а останалата част представляват загуби по трасетата.

При всички топлофикационни дружества на газ с въведена когенерация, те имат ефективно производство с икономия на ресурси.

ЕС има амбициозни цели за намаляване на парниковите газове до 2050 г. – водещо е използването на ВЕИ енергия, на газ, ядрената енергия запазва дела си.

Производството от въглища обаче трябва да се намали съществено и на българските централи на въглища ще се наложи да плащат драстични такси, за да запазят производството си.

Целта е да се намалят разходите за производството на единица енергия. България вече разполага с разработена Национална програма за развитието на топлофикационния сектор, която ще бъде представена през август тази година.

Трябва да се преодолее ниската събираемост сред потребителите на топлофикационната услуга чрез нови методи и подходи, съгласиха се участниците във форума.

#топлофикация #ТЕЦ #България #топлоенергия #МИЕТ #енергетиката и туризма #Министерство на икономиката #Валентин Николов #зам.-министър на икономиката #ДКЕВР #Булгаргаз #АЕЦ „Козлодуй" #ЕС #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници