Николов: Месечното отчитане ще намали цената на топлото

Николов: Месечното отчитане ще намали цената на топлото
Николов участва в Националната кръгла маса на тема „Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С въвеждането на месечното отчитане на ползваната топлоенергия ще падне крайната цена за потребителя, смята заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов.

Парното ще поевтинее, защото с месечното отчитане ще се повиши доверието и това ще доведе до по-малко откази от ползването й, а като има повече потребители – цената пада, каза още Николов, цитиран от БГНЕС.

Николов участва в Националната кръгла маса на тема „Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие“.

Във форума участват депутати, представители на топлофикационните дружества в България, на дружествата за топлинно счетоводство, на ДКЕВР, на „Булгаргаз“ и др.

Засега, докато няма други варианти, продължаваме да мислим, че всеки месец отчитане на парното е най-добрият от тях, а това може да стане по 2 начина – или отчетникът идва всеки месец да засича уредите, или това става чрез радиозасичане, което не е толкова скъпо, уточни Валентин Николов.

Ако отчитането стане с лично участие на служител и ако само едно семейство не пусне отчетника в дома си, това проваля месечното отчитане, добави зам.-министърът.

„Мислим как това да стане и кой да плати тези уреди за дялово разпределение. При месечните отчети има два варианта кой да ги плаща – или топлофикационните дружества, или самият потребител. Ще има опция „по желание“, но общо взето, ще вървим към варианта месечно отчитане – етажната собственост сама трябва да реши“, каза още той.

По думите му и Законът за етажната собственост трябва да бъде синхронизиран със Закона за енергетиката и промените в него, които съвсем скоро предстоят на второ четене.

„Споделям идеята, която е факт в редица страни, че ако сте собственик на апартамент с централно топлоснабдяване, да не може да се използва друг вид отопление“, заяви Николов.

В момента паричният поток към топлофикациите е доста зле, отразява се на тяхното финансово състояние, но сега в „Топлофикация София“ имат добри програми и скоро това ще се отрази благоприятно на сметките на потребителите, изрази надежда зам.-министърът.

„Намираме се в напреднал стадий по приемане на промените в Закона за енергетиката, тук всяка добра идея ще намери реализация“, каза от своя страна председателят на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров.

„Лично ме притеснява въпросът какво правим с либерализацията, неслучайно ЕС в късен етап започна да обръща внимание на либерализацията на българската енергетика, която тук има опасност не да намали, а да увеличи цените в сектора“, добави той.

Депутатът отбеляза, че трябва да се защитават интересите на потребителя и че ако се получи скок на цените, т.е. „се допусне грешка при този процес“, ще бъде трудно за управляващите да получат обществена подкрепа в бъдеще.

„Как да напреднем в процеса на либерализацията и как това да не доведе до удар върху крайния потребител? Имахме вече една среща с топлофикационните дружества в НС, но за мен ключовият въпрос е как да направим тези дружества високоефективни“, каза още депутатът.

По думите му един от проблемите се отнася до кражбата на ток и топлоенергия. Има текстове в законите, които криминализират тези случаи, но те не работят – очевидно трябва да се измисли друг подход, добави Димитров.

Според него следващият проблем е свързан с ценообразуването.

„Можем да подпомогнем топлофикационните дружества да бъдат по-икономични с разходите, които правят, а начинът на ценообразуване да стане по-прозрачен“, продължи той.

„Питаме се дали ежемесечното ценообразуване няма да бъде важна крачка към преодоляване на натрупаните противоречия“, прогнозира още Димитров.

Форумът има за цел да запознае обществеността, медиите и бизнеса с възможностите и важната роля на топлофикациите за енергийната сигурност на страната и постигане на оптимален горивно-енергиен баланс.

Обсъжда се информация за дейността на топлофикационните дружества, с което се цели постепенната промяна в общественото мнение относно работата им. Представят се предложения на дружества, организации и компании в бранша.

#Валентин Николов #заместник-министър на икономиката #енергетиката и туризма #парно #цена #топлоенергия #България #ДКЕВР #Булгаргаз #Топлофикация София #Мартин Димитров #Народното събрание #ЕС #енергетика #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници