Взрив в турския град Суруч уби 28 души, над 100 са ранените

Взрив в турския град Суруч уби 28 души, над 100 са ранените
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Експлозия избухна в турския град Суруч в близост до границата със Сирия. По първоначална информация 28 души са загинали.

При бомбеното нападение са ранени 100 души, съобщи турското министерство на вътрешните работи, цитирано от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

"Около 12 часа днес бе извършено терористично нападение в град Суруч, окръг Шанлъурфа. Според първоначалните сведения 27 граждани са загинали. Опасяваме се, че броят на жертвите може да се увеличи", се казва в изявление на вътрешното министерство.

Смята се, че атентатор камикадзе от групировката "Ислямска държава" е извършил нападението, информира Хабертюрк.

Според повечето коментари терористичният акт е извършен от "Ислямска държава" като отмъщение заради град Кобане, който бе превзет от кюрдските бойци, предаде БНР.

Има твърдения, че атентатът е извършен от жива бомба - камикадзе, която била жена от бойците на "Ислямска държава", а според други са били няколко души. Има и твърдения, че терористичният акт може да е извършен от сили, които целят да минират процеса на разрешаване на кюрдския проблем в Югоизточен Анадол.

По време на инцидента в турския културен център в Суруч е имало около 300 членове на Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж (SGDF), които са били отседнали там като част от лятна експедиция в помощ на пострадалия град Кобане, съобщава турският вестник "Хюриет".

Силите за сигурност са взели необходимите мерки за сигурност.

Суруч се намира на границата със Сирия срещу град Кобане, който стана поле на ожесточени сражения между групировката "Ислямска държава" и сирийски сили за сигурност. 

 

#експлозия #Сирия #граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници