Донбас няма да получи особен статут

Донбас няма да получи особен статут
Петро Порошенко Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският президент Петро Порошенко се отказа да даде специален статут на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики, предаде УНИАН.

Порошенко направи обръщение към народа, в което заяви, че в проекта за конституционни промени няма точка за особен статут на Донбас, както беше записано в Минското споразумение.

Причината е, че ожесточените боеве в Донбас продължават, а сепаратистите не изтеглят тежкото въоръжение. Президентът обяви, че Русия е струпала многобройна войска по границата.

На 16 юли Порошенко внесе във Върховната рада законопроект за промени в конституцията за децентрализация на страната, според които Донецката и Луганската област ще получат особен статут.
Трудното решение Порошенко взе по време на визитата на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд в Киев.

Москва приветства решението на Порошенко и обяви, че винаги е била готова да използва влиянието си върху ДНР и ЛНР за регулиране на конфликта, но Западът трябва да повлияе върху Киев.

Представителят на самопровъзгласилата се ДНР в контактната група Денис Пушилин обвини властите в Киев и лично президента Порошенко, че не спазват мирното споразумение и нямат никакво намерение да свалят оръжията.

„Ще напомня, че има ясно написана пътна карта, комплекс от мерки, където е указано нещо съвсем друго - законът за особен статут е основополагащ в процеса, т.е. ако няма закон за особен статут, няма какво повече да преговаряме”, заяви Пушилин.

#Украйна #Киев #Петро Порошенко #Порошенко #Донбас #Денис Пушилин #Пушилин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници